Мардиннің таңғажайып тағамдары мен бай тарихына саяхат жасаңыз

Жібек жолы бойындағы ең көрікті жерлердің бірі және көптеген халықтар мен наным-сенімдердің мекені болып табылатын қала өңірдің барлық өнімдерін пайдаланатын және ауылшаруашылық Отанының мәдени байлығын көрсететін бай тағамдарымен мақтана алады. , деп хабарлайды Jurtmedia.kz ақпараттық порталы.

Түркия бүкіл әлем бойынша нағыз гастрономиялық жұмақ ретінде келушілеріне өз елдерінде әртүрлі аспаздық мәдениетті ұсынады. Бұл гастрономиялық мозаикада оңтүстік-шығыс Мардин провинциясы өзінің көп мәдениетті мұрасын көрсететін ерекше аспаздық тәжірибелерімен ерекшеленеді. Жібек жолы бойындағы ең көрікті жерлердің бірі және көптеген халықтар мен наным-сенімдердің мекені болып табылатын қала өңірдің барлық өнімдерін пайдаланатын және ауылшаруашылық Отанының мәдени байлығын көрсететін бай тағамдарымен мақтана алады. Мардиннің архаикалық жерлерінде қызықты аспаздық приключенияға баруға қалай қарайсыз?

Мардин: өркениеттер асханасы

Таңертеңгілік астан кешкі асқа дейін әр тағам әр дәмге сай түрлі рецепттер ұсынатын Мардинде тойға айналады. Мардиннің көп мәдениетті текстурасы оның архитектурасы мен әлеуметтік дәстүрлерінен бөлек, аспаздық мұрасына үлкен әсер етеді. Қаланың әртүрлі мәдени өткені Мардинді Анатолияның бай аспаздық мозайкасының шынайы дәмін іздейтін тағамдарды ұнататындар үшін міндетті түрде келуге мәжбүр етеді. Бұған қоса, Түркияның басқа оңтүстік-шығыс қалалары сияқты, Мардиннің де тағамдары негізінен етке негізделген. Көптеген Мардин тағамдары жеміс пен етті біріктіріп, бірегей дәм профилін жасайды. Дегенмен, жабайы қияр, туя, мия және гунделия сияқты жергілікті шөптер де қала асханасында маңызды орын алады. Сонымен қатар, Мардин асханасы өзінің тарихи Жібек жолында орналасқан жерінің мұрасы болып табылатын дәмдеуіштерді мол пайдалануымен танымал. Даршын, кориандр, кардамон, имбирь және хош иісті бұрыш сияқты дәмдеуіштер дәмді тағамдарда да, десерттерде де жиі қолданылады.

Мардиндегі таңғы ас: күнді бастаудың ең жақсы жолы

Түрік таңғы асы елге сапарыңыз кезінде күніңізді бастаудың ең жақсы тәсілі екені сөзсіз. Таңғы асқа келетін болсақ, аймақтық айырмашылықтар үлкен және әртүрлі орындар әртүрлі тағамдарды ұсынады. Мардиндегі дәстүрлі таңғы астың көптеген нұсқалары бар, оның ішінде Мардин мен оның айналасындағы жергілікті өнімдер. Мардин таңғы астарының жұлдызы, әрине, әр маусымда қол жетімді жергілікті ірімшіктер. Бұл сорттарға Мардин пита ірімшігі, Мардин дил ірімшігі, тұзсыз тәтті ірімшік және ешкі ірімшігі жатады. Таңертеңгілік ас жиынтығына сондай-ақ заатар, табиғи май, тахини мелассасы, Мардин Дерик зәйтүндері және басқа да көптеген дәмді тағамдар кіреді.

Географиялық көрсеткіштер, ерекше талғамдар

Таңғы астан кейін Мардиннің әдемі тас үйлерін, шіркеулерін, монастырларын және мешіттерін аралауға болады. Ашыққан кезде сіз географиялық белгілері бар гастрономиялық дәмді тағамдарды жеуге болады, мысалы, сембушек (етпен толтырылған қамырдың бір түрі) және қайнатылған үшін икбебет және қуырылған үшін ирок деп аталатын icli kofte Mardin (фарш қосылған булгур жабыны). Содан кейін сіз қаланың тарихи базарларында серуендеуге болады. Содан кейін кешкі асқа Мардиннің кәуаптары мен бұқтырылған тағамдарын жеуге болады. Қаланың ең танымал дәстүрлі тағамдарының кейбіріне пияз кебабтары, киббе (фаршылған трипе), аллужи (алхоры бұқтырмасы) және фиркие (жасыл бадам қосылған қой етінің бұқтырмасы) жатады. Әсіресе, географиялық көрсеткіш фаршталған қабырғаларды Месопотамия жүзімінен алынған бір стақан сириялық шараппен дәмдеуді ұсынамыз. Ғасырлар бойы қалыптасқан рецепт бойынша шамамен үш сағат бойы пісірілген қабырғалар сізді қуантады, ал сириялық шараптар олардың күшті дәміне байланысты етпен жұптаудың тамаша нұсқасы болып табылады. Харире, негізінен жүзім сірнеден жасалған пудинг тәрізді десерт, сонымен қатар тағамды аяқтаудың тамаша тәсілі. Әйгілі мирраны, түрік кофесіне ұқсас шағын шыныаяқтарда берілетін күшті кофені татып көрмей қаладан кетпеңіз.

Дәмді кәдесыйлар

Мардин гурмандар үшін ұмытылмас гастрономиялық приключенияларды ұсынса, сонымен қатар ол өзінің бай аспаздық мұрасының бір бөлігін үйге алып кету мүмкіндігін ұсынады. Лахор ағаштарынан алынған көк түске боялған өсімдік бояғыштарымен боялған бадам кәмпиттері мен географиялық белгілері бар Мардин булгурынан басқа, чевизли сучук (жүзім сірнеден жасалған жаңғақ шұжығы), қуырылған ноқат және Дериктің марапатталған зәйтүн майы тамаша сыйлықтар жасайды. сапарыңыздан кейін Мардиннің дәмін ұзақ уақыт қайталаңыз. Мардин сириялық шараптардың көп мөлшерін шығарады, оларды аймақтың базарлары мен шарап зауыттарында көруге болады. Дәмін татқаннан кейін сіз өзіңізді және жақындарыңызды қалаған шарап түрлерімен сыйлай аласыз.

Қалай жетуге болады?

Мардинге Түркия қалаларынан тікелей рейстермен жетесіз. Стамбулдан Мардинге ұшу екі сағатты алады. Әуежайдан қала орталығына дейін автокөлік, автобус немесе таксиге отырасыз.

Қайда тұру керек:

Бұл мәселеде әртүрлі нұсқаларды қарастыруға боолады. Мардиннің ең шынайы атмосферасын сезіну үшін қалпына келтірілген темір үйлерде тұруға болады.