Қолайлы климаты мен географиялық орналасуына байланысты Эгей жағалауы әрқашан Анадолыдағы ең көп мөлшерде зәйтүн өндіретін аймақтардың біріне айналды, деп хабарлады Jurtmedia.kz
Бұл тамырлы тереңге тартқан тарих пен мәдениеті Эгей тағамдарының неліктен зәйтүн мен зәйтүн майына негізделгенін түсіндіреді. Аймақтың дәмді зәйтүндері мен зәйтүн майлары Эгей асханасының көптен бергі айнымас бөлігі саналады.
Тимьян, розмарин немесе жалбыз сияқты шөптермен хош иістендірілген зәйтүн майы Эгей таңғы астарына ерекше дәм береді. Зәйтүн майы салаттарға, тағамдарға және түскі және кешкі асқа арналған негізгі тағамдарға дәм, денсаулық және жеңілдік қосады. Мұнда көктемнің жаршысы болған көкбұршақ, баклажан мен артишок сияқты көкөністер ұзақ өмір сүрудің сыры – зәйтүн майының ғажайыпымен таңғажайып дәмді тағамдарға айналады.
Эгей тағамдарының басқа да танымал дәмдері аймақта өсетін Эгей шөптерінен келеді. Дәмді зәйтүн майымен араласқан және негізгі тағамдар немесе тісбасар ретінде ұсынылатын Шевкет-и бостан (Құтты ошаған), спаржа және одуваншы сияқты дәмді және емдік шөптерді мерекелеу үшін фестивальдар ұйымдастырылады.